02 huhtikuuta 2010

CMX tänään 25 vuotta!" Pitkäperjantaina, 2. 4. 2010 tulee kuluneeksi kaksikymmentäviisi vuotta siitä keväisestä päivästä, jolloin Kanniainen ja Yrjänä perustivat CMX-yhtyeen Torniossa, osoitteessa Keskikatu 41. Sen kunniaksi olemme äänitysten päätyttyä hieman lomalla. Tai oikeastaan muissa töissä. Miksaussessio alkaa kahdestoista päivä.
Pitäkäähä ittejänne miehinä äläkääkä riehuko, tapelko ja valehelko, vaan pää pystyssä ja sammunu kaveri harteilla vakaasti kohti uusia nöyryytyksiä."
Näin CMX:n äänitorvi A.W. Yrjänä kirjoittaa studiolokissaan ja kehoittaa juhlimaan syntymäpäivää ilman orkesteria. Viimeistään syksyllä CMX lupaa palata keikkalavoille, kun uusi 13. albumi ilmestyy.
Millainen oli sitten kasvualusta, mihin CMX syntyi eli miltä näytti Tornio 25 vuotta sitten. A.W.Yrjänä: " Pohjoinen pieni teollisuuskaupunki suuren joen varrella, Ruotsin rajalla. Pohjois-Euroopan suurin terästehdas ja rajakauppa tuovat leivän. Nousukausi tekee tuloaan Suomeen, mutta lukioikäinen ei täällä juuri huku virikkeisiin. Ainokainen elokuvateatteri näyttää amerikkalaisia hittileffoja ja kotimaista puskakomediaa. Konsertteja on pari kertaa vuodessa. Diskossa saa mustapukuinen kuonoonsa. Radio soittaa rokkia kaksi tuntia viidesti viikossa ja sekin on vähän paheksuttavaa. Ei ole vielä MTV:tä, ei tietokoneita tai verkkoja. Viikonloppuisin vaelletaan eestaas pääkatua ja juodaan kaljaa. Kaupunki on ruma. Vanhat puutalot on purettu mielikuvituksettomien uudisrakennusten tieltä. Kesällä luonto on kaunis, mutta talvi on enimmäkseen pimeyttä ja tiukkaa pakkasta. Onneksi kirjasto on hyvä ja lähellä. Sieltä löytyy niin romaanitaiteen klassikoita ja filosofiaa kuin parapsykologiaa ja scifiäkin. Kaikkea mitä pimeässä tarvitsee."