09 maaliskuuta 2010

Jari, mistä olet kotoisin?
- Juureni ovat aina siellä, missä rakkaat ihmisetkin, vastaa viihdetaiteilija Jari Sillanpää.
- Seittenkarissa asuvat vanhemmat ja serkut.
Luulajasta taas, jossa olen asunut pisimpään en löydä enää itseäni. Siskoni on ainoa side kaupunkiin, sillä kaikki kaverit ovat muuttaneet muualle.
Suomalaistangoja Jari muistaa kuulleensa ensi kertaa poikasena juuri Luulajassa. Hän jopa lauleskeli niitä yksitoistavuotiaana salaa kavereiltaan ennenkuin hurahti Abbaan. 8-vuotiaasta asti hän lauloi myös kuoroissa muun muassa Luulajan tuomiokirkon nuorisokuorossa.
- Muistan myös Midskogin koulusta esityksen, jossa lauloin ja Norrbottens-Kurirenin kriitikko Rolf Nilsen kirjoitti että "den här mannen kommer att gå långt om han satsar på musiken"...
Musikaalisuutensa hän kertoo perineen vanhemmiltaan. Äiti laulaa ja isällä Jari sanoo olevan hyvän rytmitajun. Ennen Luulajaa Sillanpäät ehtivät asua eri puolilla Ruotsia, joten Jari on jo pienestä pitäen tottunut vaihtamaan paikkakuntaa.
- Vanhemmat muuttivat ensin Kemistä Ruotsin Smedjebackeniin, jossa synnyin. Isä-Veikko ostettiin Veitsiluodon Vastuksesta sikäläiseen jääpalloseura Herokseen. 1970-luvulla asuttiin myös muutama vuosi Smoolannissa. Äitini oli siellä sotalapsena neljävuotiaasta yksitoistavuotiaaksi ja asuttiin lähellä hänen kasvattivanhempiaan, Jari kertoo.
Luulajaan muutettuaan Sillanpäät pääsivät lähemmäksi sukuaan ja erityisesti Jari Kemin mummuaan. Hänen luonaan hän näki teeveestä ensi kertaa ohjelman Seinäjoen Tangokuningas-kisasta.
- Muistan, että olin hyvin vaikuttunut, kun näin ohjelman. Mitä tämä on? Se oli aivan mahtavaa. Iso orkesteri ja lauletaan smokit päällä. Siinä vaiheessa parikymppisensä en osannut edes haaveilla osallistumisesta. Mulla oli silloin niin huono itsetuntokin.
Luulajassa Jari toimi tarjoilijana ja baarmikkona, kunnes lähti kokeilemaan siipiään maailmalla. Hän kokeili valokuvamallin hommia Barcelonassa. Hän esiintyi muun muassa Mallorcan matkailuvideolla, mutta työ ei elättänyt. Hän otti pestejä myös eri laivoille.
- Koko elämän olin laulanut ja ottanut laulutunteja. Mitta tuli täyteen ja tuli ajanjakso, jolloin en halunnut olla missään tekemisissä musiikin kanssa. Tietysti bailasin diskoissa, mutta vuodet 1989-92 kiersin maailmaa ja etsin itseäni.
Karaoken kautta Jari löysi taas musiikin ja yleisön kannustus sai hänet heräämään. 1995 Jari palkittiin täysin kympein Tangokuningas-kisassa. Kolmas kerta sanoi toden ja enteellistä tai ei, finaaliin hän oli ostanut smokin samasta tukholmalaisliikkeestä kuin Frans Emil Sillanpää mennessään vastaanottamaan Nobelin kirjallisuuspalkintoa.
Kuninkuutensa jälkeen Jarin suosio ei ole laantunut. Hänen karismansa puree yhä. Suomessa hän on saavuttanut laulajana lähes kaiken, mutta suomalaisyleisö saa hänet yhä syttymään uudelleen ja uudelleen ja hän haluaa laulaa heille niin kauan, kun he jaksavat häntä kuunnella, eivätkä ulkomaat väiky päällimmäisenä mielessä.
- Kai Hyttinenhän heittäytyi nelikymppisenä eräoppaaksi ja näyttelijäksi. Laulamisen lisäksi elokuvassa näytteleminen kiinnostaisi minuakin. Viisikymppisenä voisi ajatella sitten eräoppaan hommaa, sillä tykkään telttailusta, vitsailee Sillanpää, jolle on tarjottu useita elokuvarooleja. Jarin mukaan kuitenkaan "oikeaa nappijuttua" ei ole vielä tullut vastaan. Pisimmällä neuvottelut olivat edesmenneen Spede Pasasen kanssa.
Jari Sillanpään Kuin Elokuvissa-konsertti Haaparannan Aspen-hallilla 12.3 klo 19 (Ruotsin aikaa)